DAT ZOU JE TOCH MET EEN GERUST HART RANZIG MOGEN NOEMEN!

Enig idee waar dat vakkundig geknoopte stukje touw voor gebruikt werd vroeger in de scheepvaart?

Dat stukje touw wat aan vrijwel iedere koperen bel hangt? Die grappige sleutelhanger, die menig luxe jachtbezitter, snelle zeilboot eigenaar of bruinevloot schipper vol trots aan zijn sleutelbos heeft hangen? Waarbij we zelfs dat bosje sleutels nog iets aan nautische status mee willen geven?

 

Allemanseind is de naam van het touw aan de klepel van de scheepsbel. Deze bel hing vroeger aan boord naast het 'glas'. Dit glas is een halfuurszandloper waarmee de tijd van de wacht werd bijgehouden. Na elk glas werd de bel geluid, en na "8 glazen" wisselde de wacht. De glazen worden op de meeste traditionele zeilschepen nog steeds geslagen. Er zijn ook andere verklaringen voor de naam en gebruik, en nu komt het....... Vroeger op de zeilschepen had men geen toiletpapier. Het allemanseind, met een kwast aan het uiteinde, werd voor de persoonlijke hygiëne gebruikt.

Hopelijk heeft u een nieuw exemplaar en geen een die voor heel wat euro's  uit de antieke collectie van een scheepswinkel komt. Zo positief als we zijn zo aan het begin van het nieuwe jaar," toch handig als je ergens bent, toiletpapier is op en je hebt nog wel je bosje sleutels".

Voor vragen, reservering of beschikbaarheid: 06-22239821 - info@zeilschiphollandschdiep.nl Neem contact op

Geïnteresseerd in één van onze arrangementen?

Offerte aanvragen